Del av Dokument 3:2 (2019–2020) / Offentliggjort Undersøkelse av bemanningsutfordringer i helseforetakene
Sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre er viktige for å gi pasienter trygge og gode helsetjenester. Helseforetakene har store utfordringer med å rekruttere og beholde helsepersonell og mange jobber deltid.
-
(PDF, 3,36 MB)
Last ned fullversjon
Hovedfunn
- 40 prosent av de kliniske enhetene har uten hell forsøkt å rekruttere nye medarbeidere de siste tre månedene.
- Hver sjette spesialsykepleier og jordmor er over 60 år og må erstattes om få år.
- På nesten halvparten av enhetene med jordmødre vil mellom 20 og 50 prosent av dem nå pensjonsalder innen fem år.
- Bemanningsutfordringene varierer mellom sykehusene.
Mange av dem ønsker en høyere stillingsprosent.
Riksrevisjonen mener at de ansattes egenvurderinger gir en klar indikasjon på at bemanningsutfordringer kan ha betydning for kvaliteten på helsetilbudet som gis.
- Kliniske enheter som sikrer at de ansatte utvikler og oppdaterer sin kompetanse, arbeider systematisk med uønskede hendelser og der leder har nok tid til å lede, har færre bemanningsutfordringer enn andre.
- Bare halvparten av de kliniske enheter har gjennomført en systematisk evaluering av grunnbemanningen i løpet av det siste året.
- Mange helseforetak mangler en god systematikk for å skape en heltidskultur.
- Mange helseforetak har ikke planer eller oversikter som systematisk kartlegger behovet for spesialsykepleiere og jordmødre for de neste tre til fem årene.
- Innspillene fra de regionale helseforetakene har ikke god nok kvalitet til å bli brukt som grunnlag for å tilpasse kapasiteten i utdanningssektoren etter spesialisthelsetjenestens behov.
- Kandidatmålene – som er ett minimumstall for hvor mange en utdanningsinstitusjon skal uteksaminere – har vært uendret siden 2014 for både sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere.
- I perioden 2014-2018 har det blitt uteksaminert færre jordmødre og spesialsykepleiere enn kandidatmålene. Dette kan bety at det ikke blir utdannet nok personell til å dekke det framtidige behovet.
- Helseforetakene har ikke nok praksisplasserog oppretter ikke nok utdanningsstillinger, noe som er en forutsetning for å sikre kritisk kompetansefor driften på sikt.
Kritikknivå:
Alvorlig
Det er alvorlig at helseforetakene har så store bemanningsutfordringer. Sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre er stillingstyper som er viktige for å behandle pasienter og gi gode og trygge helsetjenester.
Kritikknivå:
Kritikkverdig
Det er kritikkverdig at mange helseforetak mangler oversikt over bemanningsbehov og planer for å løse bemanningsutfordringene sine.
Anbefalinger
Riksrevisjonen har anbefalinger til flere nivåer innen helseforvaltningen.
Helseforetakene
Riksrevisjonen anbefaler at helseforetakene
- sørger for å jevnlig kartlegge behovet for personell
- utvikler strategier og planer for hvordan bemanningsbehovet skal dekkes
- skaper en heltidskultur
- sørger for å beholde ansatte ved å skape gode fagmiljøer
- sørger for at ledelsen på ulike nivå har mulighet og verktøy til å gjennomføre nødvendige forbedringer
De regionale helseforetakene
Riksrevisjonen anbefaler at de regionale helseforetakene
- bistår helseforetakene med verktøy og kompetanse for å få bedre oversikt over bemanningsbehovet
- følger opp arbeidet med å utvikle en heltidskultur i helseforetakene
- bistår helseforetakene i deres samarbeid med utdanningsinstitusjonene for å sikre et tilstrekkelig antall praksisplasser med god kvalitet
Helse- og omsorgsdepartementet
Riksrevisjonen anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet, sammen med de regionale helseforetakene, utvikler et system som gjør at innspillene deres til utdanningssektoren gir bedre grunnlag for å tilpasse utdanningskapasiteten til behovet for ulike typer helsepersonell.
Bakgrunn for undersøkelsen
Fram mot 2030 øker antallet innbyggere over 70 år med om lag 40 prosent. Dette stiller helsetjenesten overfor store utfordringer når det gjelder å rekruttere og beholde arbeidskraft.
Målet med undersøkelsen har vært å vurdere om helseforetakene og de regionale helseforetakene arbeider målrettet og systematisk for å sikre tilstrekkelig tilgang på sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere i spesialisthelsetjenesten.
Spørsmål?

