Del av Dokument 3:2 (2020–2021) / Offentliggjort Undersøkelse av styring og oppfølging av drift og måloppnåelse i Space Norway AS
Undersøkelsen viser at Nærings- og fiskeridepartementet i perioden 2014 fram til høsten 2018 var passiv i sin oppfølging av Space Norway AS. Departementet har fra høsten 2018 blitt mer aktiv og bedt om mer informasjon fra selskapets styre.
-
(PDF, 1 MB)
Last ned fullversjon
Kort fortalt
- Space Norway AS eier og leier ut infrastruktur innen romrelatert infrastruktur og foretar andre investeringer innen romvirksomhet.
- I perioden for denne undersøkelsen, var målet med statens eierskap å bidra til drift og utvikling av romrelatert infrastruktur for å dekke nasjonale brukerbehov og tilrettelegging for verdiskapning basert på romvirksomhet i NorgeFotnote 1I siste eierskapsmelding lagt fram 22. november 2019, er statens mål som eier å tilby kostnadseffektiv og forsvarlig forvaltet romrelatert infrastruktur som dekker viktige norske samfunnsbehov.
- Space Norway AS har vært i en oppbyggings- og utviklingsfase fra 2014 til sommeren 2019. I denne fasen har selskapet hatt et større ambisjonsnivå og en større vilje til å gjennomføre store, komplekse og kapitalkrevende aktiviteter enn det selskapets kapital og kapasitet skulle tilsi. Samtidig har Nærings- og fiskeridepartementets styring og oppfølging vært svak.
Kritikknivå:
Sterkt kritikkverdig
Nærings- og fiskeridepartementets oppfølging av Space Norway AS var passiv fram til høsten 2018. I dialogen vi har hatt med departementet i forbindelse med denne undersøkelsen, påpekte departementet at deres forvaltning av eierskapet har vært påvirket av at Space Norway AS i undersøkelsesperioden var i en oppbyggings- og utviklingsfase helt fram til sommeren 2019. At selskapet var i en slik fase med forventet aktivitetsvekst, gjør det sterkt kritikkverdig at departementet ikke på eget initiativ tok opp selskapets handlingsrom innen statens mål med eierskapet og selskapets vedtektsfestede formål knyttet til innovasjons- og utviklingsoppgavene på en tydelig måte tidlig i styringsdialogen.
Kritikknivå:
Kritikkverdig
- Space Norway AS’ strategiske arbeid med å etablere et system for mål- og resultatstyring, ble påbegynt høsten 2017, men utsatt på grunn av kapasitetsutfordringer. Det er kritikkverdig at styret etter så lang tid ennå ikke har sørget for å få på plass et hensiktsmessig system for mål- og resultatstyring. Et slikt system kunne bidratt til å effektivisere virksomhetsstyringen og kanskje også redusert noen av de kapasitetsutfordringene selskapet har hatt i den oppbygningsfasen det har vært i fram til sommeren 2019.
- I desember 2017 rapporterte vi om at Nærings- og fiskeridepartementet verken hadde stilt tydelige forventninger til Space Norway AS’ sektorpolitiske måloppnåelse og effektive drift eller krav til rapportering om dette. Manglende eller uklare forventninger kan gjøre det vanskelig å følge opp statens mål med eierskapet. Det er kritikkverdig at departementet i tiden etter vår rapportering ikke har fulgt opp styrets arbeid med å etablere et hensiktsmessig system for mål- og resultatstyring langt tettere og mer systematisk.
Funn
- Selskapet kan ikke finansiere sine kapitalkrevende aktiviteter og oppgaver gjennom ordinære banklån fordi eiendelene er kritisk infrastruktur som ikke egner seg for sikkerhetsstillelse.
- Selskapets kapitalstruktur gjør at store oppgaver må finansieres gjennom langsiktige avtaler med framtidige brukere og kunder.
- Finansiering gjennom forskuddsbetaling kombinert med manglende mulighet til å ta opp ordinære banklån, gir selskapet en begrenset kontantstrøm.
- Til tross for at Space Norway AS har begrensede finansielle ressurser, har selskapet valgt å igangsette to store og kapitalkrevende utviklingsprosjekter samtidig, prosjektene Heosat og MicroSAR.
- Det har vært et misforhold mellom selskapets ambisjoner knyttet til utviklingsoppgaver for å oppfylle sitt sektorpolitiske formål og den faktiske økonomiske evnen til å bære utviklingskostnadene innenfor de finansielle rammene uten kapitaltilførsel fra staten.
- Space Norway AS har operert med en høy finansiell risiko og selv bidratt til å sette seg i en krevende likviditetssituasjon.
- Space Norway AS er morselskap i et lite konsern som hadde 27 ansatte i 2019.
- Den økonomiske situasjonen har ikke gitt rom for å ansette flere med kompetanse i prosjektledelse, teknologi, økonomi og kommersielle forhandlinger.
- For å kunne ivareta og følge opp sine sektorpolitiske oppgaver, har selskapets bruk av konsulenter økt i takt med at nye og komplekse utviklingsoppgaver har startet opp.
- Det har vært store framdriftsutfordringer i selskapets utviklingsprosjekt MicroSAR over lang tid.
- Space Norway AS har ikke hatt tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre så store og komplekse utviklingsprosjekter som Heosat og MicroSAR
- Selskapet har ikke brutt ned overordnede strategiske sektormål i konkrete virksomhets- og resultatmål med indikatorer. Det er derfor unødig vanskelig for selskapet å sikre en effektiv mål- og resultatstyring og hensiktsmessig risikostyring.
- Først i møte desember 2019 diskuterte departementet og Space Norway AS hvordan selskapet kan etablere et målstyringssystem.
- Konsernet Space Norway følger regnskapsreglene for små foretak, som blant annet har begrensede krav til noteopplysningene i årsregnskapet.
- Noteopplysningene i årsregnskapene for 2014–2019 er på et minimumsnivå, og gir lite informasjon om det faktiske innholdet i de ulike regnskapspostene.
- Ut fra årsregnskap og styrets årsberetning, er det ikke mulig for allmennheten å vurdere den reelle finansielle stillingen og årsakene til det økonomiske resultatet.
- Den økonomiske informasjonen i de faste rapportene fra styret og i selskapets kvartalsregnskaper er svært begrenset og vanskelig tilgjengelig.
- Informasjonen departementet har fått seg forelagt i den etablerte faste styringsdialogen, har i liten grad vært egnet til å vise om Space Norway AS drives forretningsmessig og effektivt. Allikevel har Nærings- og fiskeridepartementet helt fram til høsten 2018 konkludert med at rapportene dekker departementets informasjonsbehov.
- Først våren 2019 ba departementet om at Space Norway AS framover kommer med utdypende informasjon.
- Utviklingsoppgaver er en del av Space Norway AS’ sektorpolitiske oppdrag.
- De store kapitalkrevende utviklingsoppgavene i undersøkelsesperioden, Heosat og MicroSAR, har begge pågått siden 2015.
- Det tok flere år før departementet formidlet til Space Norway AS hvilken informasjon de ville ha seg forelagt i styringsdialogen om utviklingsoppgavene.
- Styret i Space Norway AS rapporterte til departementet at selskapets likviditetssituasjon stadig ble mer krevende utover i 2018.
- Først da styret i selskapet søkte Nærings- og fiskeridepartementet om å få styrket egenkapitalen i form av kapitalforhøyelse eller et ansvarlig lån på 50 millioner kroner i oktober 2018, signaliserte departementet at det var behov for mer informasjon om MicroSAR-prosjektet. Prosjektet hadde da vært i en kostnadskrevende og kontraktfestet test- og demonstrasjonsfase siden desember 2016.
- I januar 2019 kom det fram at departementet mener at Space Norway AS’ med MicroSAR går for langt i å utvikle og gjennomføre et prosjekt som i praksis konkurrerer i et fungerende marked, uten at det foreligger særlige behov for staten å eie en egen konstellasjon av mikro-satellitter.
- I mars 2019 avslo departementet selskapets søknad om å få tilført kapital.
- Nærings- og fiskeridepartementets oppfølging av Space Norway AS var passiv fram til høsten 2018. Departementet burde på et tidligere tidspunkt sørget for å ha en tydelig dialog med Space Norway AS om hvilke typer utviklingsoppgaver selskapet kan prioritere.
Anbefalinger
Riksrevisjonen anbefaler at Nærings- og fiskeridepartementet
- sørger for at styret i Space Norway AS og departementet har en omforent forståelse av hvor grensen for selskapets vedtektsfestede formål går når det gjelder innovasjons- og utviklingsoppgaver
- følger opp at styret i Space Norway AS balanserer viljen til å gjennomføre ressurs- og kapitalkrevende innovasjons- og utviklingsoppgaver med selskapets faktiske evne knyttet til finansielle rammer og kapasitet
- følger opp at styret i Space Norway AS får på plass et hensiktsmessig system for mål- og resultatstyring som et verktøy for å understøtte effektiv drift og sektorpolitisk måloppnåelse
- vurderer om det er hensiktsmessig at et heleid statlig konsern som Space Norway med balanse (eiendeler) på hele 1,7 milliarder kroner fortsatt skal føre årsregnskapet sitt etter reglene for små foretak.
Bakgrunn
Space Norway AS er et sentralt sektorpolitisk virkemiddel for norsk romvirksomhet hvor målet med statens eierskap i undersøkelsesperioden har vært å bidra til drift og utvikling av romrelatert infrastruktur for å dekke nasjonale brukerbehov og tilrettelegging for verdiskapning basert på romvirksomhet i Norge. Målet med denne undersøkelsen har vært å vurdere om styringen og oppfølgingen av Space Norway AS understøtter effektiv drift og sektorpolitisk måloppnåelse. Undersøkelsesperioden har vært fra 2014 til og med 2019.
Spørsmål?

