Del av Dokument 1 (2021–2022) / Offentliggjort Undersøkelse av kryssubsidiering i universitets- og høyskolesektoren
Kryssubsidiering betyr at inntekter fra én aktivitet benyttes til å finansiere en annen aktivitet, og kan gå ut over muligheten til å løse andre viktige oppgaver. For å unngå dette er det viktig å dokumentere alle relevante kostnader. Universiteter og høyskoler budsjetterer og dokumenterer ikke prosjektregnskapene sine godt nok, viser Riksrevisjonens undersøkelse.
-
(PDF, 0,74 MB)
Last ned hele rapporten
Kritikknivå:
Kritikkverdig
Statlige universiteter og høyskoler sikrer i liten grad at reelle kostnader blir belastet bidrags- og oppdragsprosjektene.
- Det er vesentlige mangler ved virksomhetenes budsjettering og dokumentasjonen som ligger til grunn for prosjektregnskapene.
- Virksomhetene har ikke i tilstrekkelig grad sikret at bidragsprosjekter styrker fagutviklingen i virksomhetene.
Våre anbefalinger
Riksrevisjonen anbefaler Kunnskapsdepartementet å påse at universiteter og høyskoler
- sørger for å budsjettere oppdragsprosjekter med en rimelig fortjeneste
- sikrer at reelle kostnader basert på faktisk tidsbruk legges til grunn i prosjektregnskapene
- sikrer at bidragsprosjekter styrker fagutviklingen i virksomhetene og er forankret i strategien
Kort om undersøkelsen
Vi har kontrollert om universiteter og høyskoler sikrer at behandling av kostnader i bidrags- og oppdragsprosjekter er i tråd med gjeldende regelverk. Dette innebærer å kontrollere om universiteter og høyskoler sikrer at det ikke foregår kryssubsidiering.
Når inntekter fra én aktivitet benyttes til å finansiere en annen aktivitet, kan det føre til at virksomhetene har færre midler å benytte til å løse andre oppgaver. Kryssubsidiering kan også skade konkurransen i markedet ved at virksomheter i universitets- og høyskolesektoren for eksempel tilbyr forskning til en lavere pris enn sine konkurrenter. For å unngå kryssubsidiering er det viktig å identifisere og dokumentere alle kostnader i bidrags- og oppdragsprosjekter.
Spørsmål?

