Dokument 3:6 (2023−2024) / Offentliggjort Utnyttelse av IT-systemer på sykehus
Nye IT-systemer – deriblant Helseplattformen – fungerer ikke som de skal for leger og sykepleiere. Det kan gå utover pasientsikkerheten. Leger og sykepleiere skal bruke tiden sin på å behandle pasienter, ikke på dobbeltregistrering og dobbeltrapportering i tungvinte IT-systemer.
-
(PDF, 3,18 MB)
Last ned fullversjon
Kort bakgrunn
- Digitalisering er et viktig virkemiddel for å øke kvaliteten i pasientbehandling og bidra til effektiv ressursbruk.
- En viktig forutsetning for å nå målene med digitalisering er at IT-systemer oppleves som brukervennlige og understøtter arbeidshverdagen til helsepersonell.
Overordnet vurdering
-
Ikke tilfredsstillende
-
Kritikkverdig
-
Sterkt kritikkverdig
- Det er kritikkverdig at helsepersonell opplever at forhold ved de kliniske IT-systemene gjør det utfordrende å overholde lovpålagte oppgaver knyttet til pasientopplysninger. Dette kan påvirke pasientsikkerheten. På undersøkelsestidspunktet var utfordringene særlig belastende for helsepersonell som bruker Helseplattformen.
- Helseregionene har gjort betydelige og viktige investeringer i IT-systemer og fulgt opp mål og strategier, men det er flere svakheter i hvordan innføringen og utviklingen av kliniske IT-systemer har blitt styrt. Dette er ikke tilfredsstillende.
- Svakheter i brukskvaliteten til de elektroniske kurvesystemene og styringen ved innføringen påvirker i hvilken grad forventede gevinster, særlig knyttet til effektivisering, kan hentes ut. Dette er ikke tilfredsstillende i lys av forventningene om at digitalisering er et viktig virkemiddel for å forbedre ressursbruken og redusere det framtidige arbeidskraftbehovet.
Konklusjoner
-
Kurvesystemene er et sentralt klinisk IT-system i spesialisthelsetjenesten. Her blir viktige målinger for pasienter som er innlagt registrert og leger legger inn hvilke legemidler pasienten skal ha.
- Sykepleiere som bruker kurvesystemet Meona (Helse Vest) og MetaVision (Helse Sør-Øst, Helse Nord), er mest tilfredse med kurvesystemene.
- Blant legene som bruker disse systemene, svarer halvparten at kurvesystemet fungerer godt.
- Brukerne av Helseplattformen ved St. Olavs hospital HF er i mindre grad tilfredse. Tre av fire leger og rundt halvparten av sykepleierne opplever at Helseplattformen fungerer nokså dårlig eller svært dårlig. Helseplattformen er et omfattende IT-system som påvirker flere arbeidsprosesser enn dem som gjennomføres i et kurvesystem.
- IT-systemene legger i varierende grad til rette for at helsepersonell har enkel tilgang til relevante og nødvendige opplysninger som de trenger i pasientbehandlingen.
- Enkelte opplysninger om pasientene må registreres flere ganger, enten i flere ulike systemer eller flere steder i samme system. Videre mangler det god funksjonalitet for å overføre medikamentlister ved utskrivning.
- IT-systemene legger ikke godt nok til rette for gjenbruk av data, noe som medfører unødvendig ressursbruk fordi helsepersonell må registrere informasjonen på nytt i systemene.
- Leger opplever utfordringer med å ordinere legemidler på en tilfredsstillende måte til pasientene ved hjelp av kurvesystemene.
- Enkelte typer avdelinger – som blant annet kvinneklinikkene – opplever større utfordringer fordi de må forholde seg til flere IT-systemer enn andre avdelinger når de behandler pasienter.
- De regionale helseforetakene har ikke i tilstrekkelig grad tatt høyde for arbeidet med å anskaffe og tilpasse de regionale systemene.
- Helseforetakene har ikke vært godt nok forberedt på innføringen av regionale kliniske IT-systemer.
- Det er manglende integrasjoner mellom kurvesystemene og andre kliniske IT-systemer som brukes av helsepersonell.
- Regionene har hatt ulik tilnærming, men ingen har lykkes i tilstrekkelig grad med risikoreduserende tiltak.
Arbeidet med å innføre og utvikle de kliniske IT-systemene er ressurs- og tidkrevende, og det vil ta tid før gevinstene kan realiseres fullt ut. Årsaker til at helsepersonell ikke opplever gevinster for tidsbruk:
- lite oversiktlige IT-systemer
- dobbeltføring av informasjon
- tidkrevende pålogginger
- treghet og heng i kurvesystemet, men også nedetid og behov for omstart av pc
- en tidkrevende prosess med å få til riktige forordninger av legemidler
I tillegg gjenstår det arbeid med å hente ut og gjenbruke data fra kurvesystemene til analyser, forskning og styringsinformasjon som kan gi innsikt og bidrar til effektivisering av helsetjenestene.
Anbefalinger
Vi anbefaler Helse- og omsorgsdepartementet å sørge for at de regionale helseforetakene iverksetter tiltak som bidrar til forventede gevinster for kvalitet og ressursbruk ved innføring av kliniske IT-systemer.
Det innebærer at de regionale helseforetakene iverksetter tiltak i samarbeid med helseforetakene som kan bidra til å sikre
- bedre sammenheng mellom teknisk løsning og arbeidsprosesser og organisering. Dette kan innebære organisasjonsutvikling og omlegging av arbeidsrutiner
- at opplæringen er tilpasset og gjøres til riktig tid, og at behov for re-opplæring i kliniske IT-systemer vurderes
- at brukskvaliteten forbedres i kliniske IT-systemer. Dette innebærer at helsepersonell på en rask og enkel måte kan registrere helseopplysninger, ordinere legemidler og få tilgang til nødvendig informasjon til rett tid.
- at oppfølgingen av gevinstrealiseringsplaner forbedres
Det innebærer også at de regionale helseforetakene iverksetter tiltak som sikrer bedre informasjonsflyt mellom de kliniske IT-systemene, vurderer muligheter for å redusere tiden det tar å tilpasse og endre kliniske IT-systemer og sørger for gjenbruk av data til analyseformål fra kliniske IT-systemer.
Til behandling i Stortinget
Følg saken på stortinget.noSpørsmål?

